Danubius Gyerek Receptek – Almás pite, Dany kedvence

Készítsd el úgy, ahogy a nagyi szokta! Legyen benne sok alma, illatos fahéj, és a tetején bőven porcukor!

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztő
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 1,5 kg piros alma
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

Az almákat hámozd meg és reszeld le a nagy lyukú reszelőn, majd csavarj rá egy kis citromlevet, hogy ne barnuljon meg, amíg elkészíted a tésztát. Keverd bele a darált diót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat.  Egy nagy tálba szórd bele a lisztet, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Öntsd hozzá óvatosan a langyos tejben felfuttatott élesztőt és dolgozd össze simára a tésztát. Ha ragad, adj hozzá még egy kis lisztet. Ha szépen összeállt, vedd ketté a masszát és hagyd egy kicsit pihenni. Egyik felét sodord ki a sütőforma méretére, a másikból sodorj csíkokat. A kivajazott és belisztezett sütőformába simítsd bele óvatosan a kisodort tésztát. Pakold rá az almás tölteléket és szépen rendezd el a tetején a tészta csíkokat. Kend meg a felvert tojással és 190 fokon 30 perc alatt süsd készre.

Tipp: Ha lédús az alma, jól csavard ki, mielőtt a tésztára teszed. A levét pedig idd meg mindenképpen!

 

Hozzászólások

Ezt is kedvelheted..