Danubius Receptek – Gesztenyés-aszalt gyümölcsös bejgli

Nincs karácsony bejgli nélkül! Ezt a tradicionális karácsonyi finomságot mindenki szereti – jó sok töltelékkel, vékony tésztával. Ha a mákos és diós bejgli helyett új ízekkel kényeztetnénk el szeretteinket és vendégeinket, a gesztenyés-aszalt gyümölcsös töltelék nem okoz majd csalódást.

Hozzávalók:

Tészta:  (2 rúdhoz)

  • 300 g liszt
  • 3 g só
  • 30 g porcukor
  • 120 g vaj
  • 90 g tej
  • 6 g élesztő
  • 1 db tojássárgája

Töltelék:

  • 400 g gesztenyemassza (ízlés szerint rummal, porcukorral ízesítve)
  • 160 g apróra vágott aszalt gyümölcs

A tészta hozzávalóit keverjük el jó alaposan, majd deszkán göngyöljünk két egyforma bucit belőle. Tekerjük folpackba és tegyük pihenni a hűtőbe néhány órára. Közben készítsük el a tölteléket. A tésztánkat a további munkálatok előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. A töltelékhez keverjük el a gesztenyemasszát ízlés szerint egy kis rummal és porcukorral. Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket.
Sodorjuk téglalap alakúra a tésztát, kenjük rá a gesztenyemasszát, majd szórjuk meg az aszalt gyümölcs darabokkal. A tészta széleit óvatosan felhajtva, tekerjük fel a bejglit. Kenjük meg tojássárgájával, pihentessük, majd kenjük meg tojásfehérjével. Hagyjuk száradni, majd mehet a sütőbe, 180 fokon 35 percre.

Tipp:
Bejglit mindig tiszta kézzel készítsünk és figyelmesen tartsuk be a tészta pihentetési idejét!
Akkor lesz fényes és márványos a bejglink teteje, ha először tojássárgájával kenjük le, majd ezt a mázat hagyjuk megszáradni, és utána átkenjük a tojásfehérjével, és ismét hagyjuk megszáradni, csak utána tegyük a sütőbe.

Hozzászólások

Ezt is kedvelheted..