Karácsonykor sokan és sokféleképpen készítenek töltött pulykát, de ez a recept minden ízlelőbimbónkat elkényezteti majd. Pikáns és gazdag töltelék, krémes mártás, ropogós krokett – harmonikus és ünnepi ízkavalkád egy tányéron. Elkészíteni pedig nem ördöngősség!
Hozzávalók:
- 1,2 kg pulykamell
- 0,60 kg zsemlekocka
- 0,10 kg gesztenye
- 0,10 kg aszalt szilva
- 0,30 kg kacsamáj
- 5 db egész tojás
- só, őrölt bors
- friss petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom
- 1 narancs reszelt héja és leve
Narancsmártáshoz:
- 0,50 dl száraz fehérbor
- 0,50 dl tejszín
- 0,10 dkg póréhagyma
- 25/30 dkg kenhető vaj
- 1 narancs reszelt héja és leve
- pici só
Burgonyakroketthez:
- 0,50 kg burgonya
- 0,12 dkg liszt
- 1 db egész tojás
- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
A pulykamellből szeleteket vágunk, óvatosan kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A kacsamájat feldaraboljuk és kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kihűtjük.
Elkészítjük a tölteléket. Alaposan összedolgozunk minden hozzávalót – a zsemlekockát, a nagyobb darabokra vágott gesztenyét és aszalt szilvát, a kihűlt pirított kacsamájat, a tojásokat, a narancshéjat, a narancs levét és a fűszereket. Beletöltjük a pulykaszeletekbe, feltekerjük, becsomagoljuk kiolajozott alufóliába és bő olajban kisütjük.A narancsmártáshoz a fehérbort alaposan összeforraljuk az apróra vágott póréhagymával és a tejszínnel, sózzuk. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet simára turmixoljuk. Belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét. A burgonyakroketthez héjában, sós vízben megfőzzük a burgonyát, majd lereszeljük. Összedolgozzuk a tojással, a sóval, a szerecsendióval, és annyi liszttel, hogy szaggatható tésztát kapjunk. Forró olajban kisütjük.
Tipp:
Ha folpack alatt klopfoljuk ki egyenként a pulykamell szeleteket, nem törnek össze a rostjai, ráadásul olyan nagyra klopfolhatjuk, amiben könnyen elfér a töltelék majd.