Danubius Receptek – Mézes-mustáros sült sonka

A hagyományos füstölt-főtt sonka sokféleképpen kerülhet a húsvéti asztalra. A különleges fűszerekkel puhított és pikáns mázzal átsütött sonkaszeletek hidegen és melegen is sikert aratnak.

Hozzávalók:

  • 1 db kötözött füstölt sonka
  • 1 narancs héja
  • 4 karika gyömbér
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • néhány db szegfűszeg, csillagánizs, egész bors, babérlevél
  • 5 dl cider

Mézes-mustáros mázhoz:

  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál cider

A füstölt sonkát átkötözzük, majd hideg vízben feltesszük főzni. Hozzáadjuk a fűszereket és lassú lángon kb. 3 órán át puhára főzzük. Kivesszük a vízből és még melegen leszedjük a kötözést.
A mázhoz összekeverjük a mézet, a mustárt és a cidert, majd leöntjük vele a tepsibe tett sonkát. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük, légkeverésesben 160 fokos hőmérséklet a megfelelő.

Tipp: Finomabb a sonka, ha nem kuktában, hanem fazékban főzzük. Fontos, hogy a főzővíz bőven ellepje a sonkánkat. Lassan főzzük, akkor igazán jó, ha csak gyöngyözik a víz.

Hozzászólások

Ezt is kedvelheted..