Edd magad egészségesre nyári gyümölcsökkel!

A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy mindaz, amire télen és tavasszal csak áhítoztunk, az most számolatlanul hever a piaci standokon. Ezekben a hónapokban igazán nincs hiány gyümölcsökből, így érdemes naponta fogyasztanunk belőlük, hogy feltöltsük szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Hoztunk néhány kedvencet és egy szuper nyári gyümölcsös receptet is!

Ha nyári gyümölcsökről beszélgetünk, mindenkinek van legalább egy kedvence, de minden hónap újabb és újabb finomságokkal örvendeztet meg minket, így a pirostól a sárgáig, a bogyóstól a magvasig, mindenféle gyümölcsből szemezgethetünk. Nem csoda, hogy ez az időszak alkalmas nem csupán a vitamin és ásványi anyag háztartásunk feltöltésére, de egy-egy gyümölcsnap segítségével átmoshatjuk szervezetünket, megkönnyítve így az emésztést.

Szárra fűzött piros gyöngyszemek – a ribizke

Lássuk, milyen finomságokat tartogat számunkra a nyár! Az első nagy kedvenc a ribizke, amely annak ellenére, hogy fanyar íze miatt a gyerekek körében nehezen válik kedvenccé, más bogyós gyümölcsökkel vegyítve könnyen a nyár slágere lehet. Rengeteg kálciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot és foszfort tartalmaz, míg a vitaminok közül B1, B2, B6, C és E-vitamint találhatunk benne. Alacsony kalóriatartalma miatt a diétás étrend tökéletes kiegészítője, 100 grammban 29 kalória rejlik. Flavonoid tartalma miatt segít az erek rugalmasságának megőrzésében, javítja az étvágyat és méregtelenítésre is kiváló.

Mézédes csábítás – a sárgadinnye

Egyre csak szagolgatjuk, teszteljük, vajon elég illatos-e, elég édes-e, hiszen a sárgadinnyét úgy szeretjük, ha mint a méz olvad szét a szánkban. Júliustól szeptemberig kínálják az árusok, és érdemes belőle rendszeresen enni, mert nem csak édességként, de egy diéta részeként is kiváló gyümölcs. Egy adag (100 gr) sárgadinnye csupán 40 kalóriát tartalmaz, de emellett vitamin tartalma is nagyon meggyőző: vas, foszfor és kálcium, B vitaminok és C-vitamin, valamint béta-karotin található benne, és mivel víztartalma 90 százalék körül van, így remek frissítő. Ehetjük önmagában, de érdemes kipróbálni egy saláta részeként is, mint ahogy nagyon finom sonkával, vagy egy frissítő koktél alapanyagaként is.

Innivalóan finom – a görögdinnye

Már azon sem csodálkozunk, ha kocka formájút vagy mag nélkülit kínálnak belőle, de nekünk akkor is a csíkos vagy sötétzöld hazai az igazi. Tízkilósnál kisebbet nem is vásárolunk, hiszen ha nekikezdünk, biztos, hogy a család minden tagja csatlakozni fog. Imádjuk köpködni a magját, és most már azt is tudjuk, hogy isteni frissítő, hiszen nagyon magas a víztartalma. Akár diétát is folytathatunk vele, mert 100 grammjában csupán 29 kalória van, de ne feledkezzünk meg egyéb jótékony hatásairól sem: enyhíti a reumatikus tüneteket, likopin tartalmának köszönhetően a prosztatarák kialakulásának esélyét csökkenti, és még a légúti panaszok enyhítésére is hatással van. Tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, valamint káliumot, magnéziumot, vasat, fluort, szelént és foszfort.

 A lekvárok nagyanyja – a sárgabarack

Ahogy megjelennek ezek a mosolygó sárga szemek a piacon, mindenki azon tanakodik, vajon hány kiló sárgabarackot főzzön be ezen a nyáron. Mivel elég rövid idő alatt lefut ez az idény gyümölcsünk, résen kell lennünk, hogy az érett, ám mégsem löttyedt gyümölcsből jusson az asztalra is. Tökéletes immunerősítő gyümölcsről van szó, mert C-vitamin tartalma nagyon magas, de emellett A-vitamin tartalma is jelentős. Elég csupán 3-4 szemet megenni ahhoz, hogy fedezzük vele napi szükségletünket.  Gazdag B5 vitaminforrás, és rostokban is gazdag, ami elősegíti a bélműködést, és a zsírsejtek lebontását.  Ráadásul a sárgabarack kiváló vírusölő: felveszi a harcot még a bakteriális fertőzések ellen is.

Most pedig jöjjön egy isteni Barackos-túrós lepény receptje, a Danubius Recept-túrák című nemzetközi szakácskönyvből:

Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg sütőpor. A töltelékhez: 50 dkg túró, 4 tojás, 12 dkg porcukor, 6 dkg búzadara, 2 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg margarin, 10 dkg baracklekvár, 80 dkg barack. A díszítéshez: porcukor, őszibarack, málna, ribizli, szeder.

Így készítsd el: A tésztához a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A masszából cipót formálunk, és letakarva a hűtőbe tesszük 1 órára. A túrót áttörjük, és a tojások sárgájával, a porcukorral, a búzadarával, a vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjával összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot készítünk, és a töltelékbe forgatjuk. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és margarinnal kikent tepsibe fektetjük, úgy, hogy 1-1,5 cm-es pereme legyen. A baracklekvárral megkenjük, a tölteléket rákanalazzuk. A tetejére szeletekre vágott barackot fektetünk. Előmelegített sütőben 200 C-on sütjük (légkeveréses sütőben 185 C) és 30-35 perc alatt készre sütjük. Grillezett gyümölcsökkel kínáljuk.

Hozzászólások