Danubius Magazin

Ettél már csirágot?

Ez a furcsa nevű növény nem más, mint a spárga, ami áprilistól júniusig zsenge hajtásaival teszi színesebbé és változatosabbá tavaszi étkezésünket. De hogy miért és hogyan fogyasszuk a spárgát, és vajon van-e különbség a fehér és a zöld növény között, azt most eláruljuk.

A „nyúlárnyéknak” is nevezett zöldség különleges módon nő az általában laza, homokos talajon. (Ezt az érdekes elnevezését onnan kapta, hogy a nyáron akár félméteresre is megnövő hatások alatt akár a kisebb állatok meghúzhatják magukat). A spárgasípok a föld alatt és a föld felett növekednek, és mint a sípok állnak ki a földből.

Egészséges, kalóriaszegény zöldség

Igazi vitaminbomba, ráadásul több mint 90%-a víz, így 100 gramm spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz. A hajtások A, B1, C, E-vitaminban gazdagok, emellett kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot is találunk bennük. A spárga zöld változata klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin, ezért táplálékként is értékesebb. Mivel a hajtás zsengébb, így nem kell meghámozni, elég csak az alsó részét lecsippenteni főzés előtt.

Hatékony gyógyerő

A spárga az egészségre is jótékonyan hat. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. Érdemes a nyers spárgából a lét kinyerni és kúraszerűen alkalmazni. Így fogyasztva csökkentheti, de akár meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert.

Piaci tippek

Akkor jó a növény, ha a szár törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerű, vagy behajlítható, akkor már nem friss a spárga. A legfinomabb része a fejrész, így ügyeljünk, hogy ez mindig meglegyen a hajtásokon. Leginkább a világos hatásokra jellemző a kesernyésség, amin a hámozás segíthet.

Így készítsd el!

A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva néhány napig lehet tárolni a hűtőben. Ha spárgát főzünk, akkor ajánlatos csokorba kötve, magas fazékba állítva elkészíteni. A forrásba helyezett világos spárga 15-20, a zöld 10-15 perc alatt fő meg puhára. Azonban arra figyeljünk, hogy ne főzzük alumíniumedényben, mert elszürkülhetnek a hajtások. A vízbe tegyünk sót, pici cukrot és néhány csepp citromlevet.

„Királyok zöldsége, a zöldségek királya”

Ezt az ínycsiklandó ételt a Spárga napok keretén belül a Hilton Budapest Icon Éttermében is megkóstolhatjuk. Az ínycsiklandó kínálatban megtaláljuk a spárgakrémlevest parmezán habbal, spárgát sonkába göngyölve, vajon sült csirkemellfilét spárgaraguval, roston sült lazac steaket spárgával és hollandi mártással, borjúgerincfilét vajas spárgával, burgonya mille-feuille-jel. Egy igazán különlegességet is megkóstolhatunk, mégpedig egy spárgás édességet, a spárgás krém brülét. Ha pedig otthon is szívesen kezdenénk ínyenc fogásokba, akkor az étterem séfjének, Juhász Istvánnak receptjét ajánljuk.

Borjúgerincfilé vajas spárgával és erdei gombás burgonyával (4 főre)

Hozzávalók: 60 dkg borjúgerincfilé, 50 dkg friss spárga, 60 dkg burgonya, 40 dkg erdei gomba, 10 dkg póréhagyma, 20 dkg vaj, 2 db tojás, 1 db citrom, 1 kávéskanál cukor, ¼ csomag friss bazsalikom, Himalája só, őrölt fehérbors

Elkészítés módja: A borjúgerincet 15 dkg-os szeletekre vágjuk, és kissé megklopfoljuk. A felolvasztott vaj felébe a vágott bazsalikomot és az őrölt fehérborsot keverünk, beleforgatjuk a borjút és 1 órára hűtőbe rakjuk. A spárgát egyenletesen forgatva megtisztítjuk, a gyökér felőli fás részét levágjuk. Enyhén sózott vizet forralunk és forrástól számítva 2 és fél percig főzzük, jeges vízbe téve lehűtjük. A spárgás vizet kevés cukorral és citromlével ízesítjük, langyosra hűtjük, és a spárgákat beletesszük. A meghámozott burgonyát fél centis karikára vágjuk, 3 centiméteres átmérőjű pogácsa szaggatóval formázzuk és vajban, alacsony hőfokon mindkét oldalát megsütjük. A megmosott erdei gombát finomra vágjuk, vajon – a szintén finomra vágott póréhagymával – lepirítjuk, sózzuk, fűszerezzük majd a tűzhelyről levéve langyos állapotban a tojásokkal megkötjük. Az így kapott gombapéppel a burgonya korongokat megkenjük és egymásra rakjuk, majd 180°C-os sütőben készre sütjük. A vajban érlelt borjút sütés előtt ¼ órával a hűtőből kivesszük, sózzuk. A borjúszeletet ízlés szerint sütjük, ha közepesnél jobban át akarjuk sütni, akkor 10 percre 180oC-os sütőbe rakjuk. A spárgákat saját levében melegítjük, majd a vízből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk és erdei gombás burgonyával tálaljuk a hús mellé.

Hozzászólások