X

Iszapoljunk rendesen!

Az iszappakolást mindenki ismeri, még az is, aki sosem próbálta. De valóban tudunk róla mindent? Természetesen nem.

Utána jártunk, mitől olyan jó dolog az iszapolás, amely a gyógyszállodák szolgáltatásainak egyik alapja.

A gyógyító hatású iszapot gyógyföldnek is nevezik. Folyók, tavak, források, tengeröblök alján lerakódott, főleg szervetlen, ásványi üledékekből képződött anyag. Szerencsés helyzetben vagyunk, bővelkedünk benne, hiszen hazánk ásvány- és gyógyvízben igen erős. A gyógyiszap hatása megegyezik származási helyének gyógyvizével, de a kettő felhasználása között nagy különbség van. Az iszap hővezető képessége kisebb, ezért jóval magasabb hőmérsékleten és a helyétől távol is alkalmazható, miközben a természetes gyógyvizeket helyben kell felhasználni és hőfokukat sem lehet szabályozni.

 

 

Egyik legjelentősebb iszapforrásunk természetesen Hévíz – a város nagy kiterjedésű iszaptava 35 °C hőmérsékletű. A mesterséges iszapfürdőt 39-40 °C hőmérsékleten alkalmazzák, és mivel erélyes a hatása, pontosan be kell tartani az orvosi utasítást (orvosi beutaló szükséges hozzá!), ami általában 10-30 percet ír elő. Iszappakoláskor (göngyölés) az iszapot először felfőzik (tulajdonképpen fertőtlenítik), majd az orvos utasítása szerint 42-50 °C-os iszappal a kezelendő testterületre kenik 5-10 cm vastagon, majd jön a göngyölés, vagyis a többrétegű betakarás száraz lepedővel.

A gyógykezelés enyhíti az ízületi duzzanatokat, az izomfeszülést, illetve a porcok, kötőszövetek és a porckorongok jobb tápanyagellátásához vezet. Ezenkívül erősíti a szervezet gyulladáscsökkentő és immunfolyamatait. A meleg hatására az erek kitágulnak és felgyorsul az anyagcsere. Szintén a meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak. Az iszap ásványi anyagai közül lazító hatású a jód és a bróm, nyugtató a nátrium, a kalcium és a bróm, míg a helyi anyagcserét a kén fokozza. Összességében a gyógyiszap hatása fájdalomcsillapító, az iszappakolást pedig meleg fürdőnek és pihenésnek kell követnie.

 

Kapcsolódó cikkek