Danubius Magazin

Itt randevúznak a konyha szerelmesei!

A szerelmesek napjára készülve különleges gasztronómiai élménnyel várja Önt is a Danubius Hotel Gellért Frideczky András séffel és Raj Ráchel tortatervezővel együtt február 14-én.

Február 14-e az a dátum, amit az ember akkor vár, ha szerelmes. A Bálint nap, más néven Valentin nap az angolszász országokban nagy hagyomány, de az 1990-es évektől kezdve nálunk is egyre népszerűbb. Kevesen tudják, hogy Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) nemcsak a szerelmesek, hanem a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is. Persze február 14-ét a szerelem miatt tartjuk számon, amikor is a párok meglepetéssel kedveskednek egymásnak.

A Valentin nap eredetének legismertebb legendája Szent Bálint püspökhöz kapcsolódik, aki a III. században élt és keresztény hite miatt halálra ítélték. A börtönben azonban csoda történt: az őr vak lányának a hit erejével visszaadta a látását. Ez sajnos nem mentette meg a püspök életét, mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit így írt alá: “A te Valentinod.” A legendához hozzátartozik, hogy Szent Bálint titokban szerelmeseket esketett meg, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancs értelmében tilos volt házasságra lépniük. Az ifjú házasokat kertjének virágaival ajándékozta meg.

Visszatérve az ízekhez: a Danubius Hotel Gellért gasztronómiai élménnyel ajándékozza meg a konyha szerelmeseit február 14-én. Azok, akik szeretik a flódnit (a zsidó konyha hagyományos és híres desszertjét), biztosan ismerik Raj Ráchel tortatervező nevét is, hiszen az elmúlt években fogalommá nőtte ki magát “Ráchel flódnija”. A fiatal cukrászda tulajdonos Frideczky András séffel együtt vezeti az érdekődőket az ízek birodalmába. Ők ketten különleges Valentin napi menüt állítottak össze a megújult Gellért Sörözőben.

Íme a menü:
– Egy pohár Kreinbacher pezsgő
– Kacsamáj duó
– Petrezselyem velouté sült paprikával és fekete szezámmagos mini pereccel
– Lazac zellerkrémmel, retek tapenáddal és gyümölcsös sörmártással
– Libamelles marhakolbász gyömbéres sütőtökkel és almás céklával
– Sós karamell fánk vörös áfonyával és konyak parfait-vel

A Valentin napi vacsora végén minden pár Ráchel kézműves marcipán meglepetését kapja emlékbe, a vacsora alatt pedig a Heart Rate együttes lép fel Bíró Nórával és és Olti Dáviddal. A zene természetesen romantikus jazz-swing lesz és méltóképpen fogja kísérni a szerelmes menüt…

Minden további részlet megtalálható A konyha szerelmeseinek oldalán.

 

Hozzászólások