Danubius Magazin

Mézes hetek Pécsett

Nemcsak a friss házasok örülhetnek annak, hogy Mézes heteket tartanak Pécsett!

A méhek eldorádója lett Magyarország – írta másfél éve a HVG. Napjainkban több mint 20 ezren foglalkoznak méhészettel az országban, a méhcsaládok száma pedig meghaladja az egymilliót. Többek között Baranya megye is nagy hagyománnyal rendelkezik méztermelés tekintetében, és akárcsak gyógy- és ásványvizeink, a nálunk termelt méz minősége is messze földön híres.

Ennek ellenére a statisztika azt mutatja, a magyar ember kevés mézet eszik, évente kb. 80 dkg/fő, míg a hazai méz 80%-a akácmézként vagy vegyes virágméz (sokszor a fajtamézek összeöntésével) exportra megy. (A méhészek marketing és értékesítés szempontjából ott tartanak, ahol a borászok 20 évvel ezelőtt – írja a Pécsi Napilap.)

 

Karácsony idején persze jobban középpontba kerül a méz, mint más időszakokban, ezt próbálja erősíteni a Magyar Turizmus Zrt. is: decemberben Pécsett Mézes heteket tartanak, a kezdeményezéshez pedig csatlakozott a Hotel Palatinus City Center is.

A történelmi belváros szívében lévő szállodát mindenképpen érdemes meglátogatni, már csak különleges hangulatú szecessziós épülete miatt is, amelyben lenyűgöző hall és art-nouveau remekművek egész sora fogadja a vendégeket, a bálteremben pedig egykor maga Bartók Béla adott koncertet.

Visszatérve a “folyékony aranyhoz”: a Palatinus a büféreggelinél helyi termelői mézsarokkal készült, és minden presszókávé mellé mézes puszedli jár az étteremben. A Relax Stúdióban mézes masszázst és pakolást, valamint mézeskalácsos szaunafelöntést kérhetnek a vendégek.

Miért jó a méz?

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, tartalmaz szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. Kiváló C- és B-vitamin, valamint a folsav forrás.

A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Kitűnő édesítőszer, teákba, gyógyteákba, süteményekbe, cukorkákba is használják. Jó házi gyógymódja a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. Segíti a vágások, horzsolások, égési sebek begyógyulását. Egy dologra kell csak vigyázni: cukorbetegeknek nem ajánlott!

 

Hozzászólások