Ahogy a Mecsek környéki erdőket járjuk,  jellegzetes illat lengi be a mezőket, az erdőt. Fokhagymára hajazó illata már messziről megismerhető: a medvehagyma március végétől májusig, mint egy hatalmas zöld szőnyeg, úgy teríti be a tájat.

A medvehagymát évek óta hatalmas népszerűség övezi. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy ez a vadon növő, enyhén hagyma illatú növény mennyire hasznos, nem csak fűszernövényként, de gyógynövényként is. Miért is szeretjük a medvehagymát? 

Ízletes ételeket készíthetünk belőle

Kedveltsége jellegzetes ízéhez kapcsolható, hiszen kiválóan megfűszerezi a legegyszerűbb ételt is. Érdemes túróba, vajkrémbe keverni, és egy egyszerű vacsorát máris ízesebbé, élvezetesebbé varázsol. Kedvelt adaléka a sós süteményeknek, így például a medvehagymás pogácsa utánozhatatlan ízével a szezon egyik kedvenc rágcsálnivalójává léphet elő. De érdemes készíteni belőle krémlevest is, finom és tápláló étel válik belőle.

medvehagyma

Így gyűjts medvehagymát az erdőben

A medvehagyma nagy előnye, hogy akár mi magunk is begyűjthetjük. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a leszedett medvehagyma hosszú távon nem tartható el, így csak annyit gyűjtsünk, amit belátható időn belül el tudunk fogyasztani. Amikor gyűjtünk, figyeljünk arra, hogy levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéhoz – semmiképpen se tévesszük össze, mert a gyöngyvirág levele rendkívül mérgező A legbiztosabb, ha leszedés előtt megdörzsöljük a levelet: ha hagyma illatú, akkor medvehagymával van dolgunk. Szedéskor csak a leveleket gyűjtsük be, így biztosan jövőre is lesz termés.

virágzó medvehagyma rét az erdőben

Az egészség őre

A medvehagyma a kulináris élvezeteken túl egészségünkre is jótékonyan hat. Akárcsak a fokhagyma, kiválóan „kitakarítja” a szervezetet. Emésztés stimuláló hatásának köszönhetően serkenti a gyomor és a belek működését, pusztítja a bélférgeket, fertőtlenítő hatású. Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást illetve a koleszterin szintet. A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták vérzéscsillapításra, köptetőnek, de izzasztó és lázcsillapító hatással is bír.

 

Szedd és pihenj!

Ha kedvet kaptál a medvehagyma gyűjtéshez, akkor szervezz magadnak egy kellemes hétvégét Pécsre, április 8 és 9 között. Ekkor tartják ugyanis az orfűi Medvehagyma fesztivált, ahol a finomságokat te magad is megkóstolhatod, szemrevételezheted. Érdemes ötleteket gyűjteni, mert a növényt rengeteg módon hasznosíthatjuk. Ha kedved tartja, kerekedj fel te magad, és szedd tele a kosárkádat medvehagymával. Ezen a hétvégén a pécsi Hotel Palatinus legyen a bázisod, ahová visszatérhetsz pihenni, és ahol megkóstolhatod, a szálloda szakácsai milyennek álmodták meg a medvehagymás ételkülönlegességeket, mert Pécsett nincsen tavasz medvehagyma nélkül!

Foglaljon szobát nálunk!

Kényeztesse magát Bükfürdő all inclusive szállodájában!

Foglalás Ajánlatok

Feliratkozás a hírlevelünkre