A szárnyát vagy a combját? - avagy szállodai gasztrokalandozások

2016-01-20

Amikor étterembe készülünk, csak a legritkább esetben jelenik meg lelki szemeink előtt egy elegáns szálloda étterme. Pedig számtalan érv szól e meghatározó gasztronómiai műhelyek mellett.

A szállodai vendéglátó egységeknek sok előítélettel kell megküzdeniük, annak ellenére, hogy kínálatukat mindig a legújabb nemzetközi gasztronómiai trendek alapján állítják össze a legszélesebb tapasztalatokkal rendelkező, kitűnő séfek.  Ha valaki, hát ők azok, akik mindre fel vannak készülve, hiszen egy szállodában a folytonosan megújuló  á la carte kínálat mellett a legkülönfélébb típusú és létszámú hazai és nemzetközi rendezvény kívánalmainak kell eleget tenniük. Mindezt a különféle étkezési szokások és egyre nagyobb számban jelentkező ételallergiák figyelembevételével. Indiai esküvő, távol-keleti diplomáciai küldöttség, centenáriumi múltidéző gála, Márton napi gasztrofesztivál, a legkülönfélébb tematikus estek - minden egyes rendezvény új kihívást jelent a séfnek és csapatának.

A szállodák számára fontos cél, hogy vendégeik házon belül a legmagasabb színvonalú kiszolgálást kapják - ne legyen okuk házon kívül étkezni - de talán még ennél is fontosabb a visszajáró helyi törzsvendég kör kialakítása. A hazai vendégek esetében olyan előfeltételezéseket kell lerombolniuk, mint a megfizethetetlen árszínvonal, a hagyományos magyar ételkínálat, az unalmas étlap és a tömeges étkeztetés. Szerencsére egyre több szép példáját látjuk a koncepciójában a kor szellemét tükröző éttermeknek, melyek ételkínálata felveszi a versenyt a város legfelkapottabb helyeivel.
László György, a Danubius Hotels Group vezető konyhafőnöke 46 szálloda séfjeinek munkájáért, konyháinak összehangolt működéséért felel 5 országban. „A nemzetközi gasztronómiában jelentkező új trendek, a hagyomány és evolúció valamint a gasztroglobalizáció nálunk is meghatározóak. Folyamatosan megújulni képes konyháinkban a kor szellemének és a vendégek igényeinek megfelelően természetesen a XXI. századi konyhai technológiák és a legkorszerűbb tálalóeszközök is megtalálhatóak.”

A trendkövető, ám a hagyományokat megtartó, klasszikusokat újragondoló kínálat mellet szép környezettel, egyedi beltér kialakításával teszik még vonzóbbá a szállodai vendéglátóhelyeket. Jó példa erre a kortárs ételeket és kézműves söröket kínáló, kívül-belül stílusosan megújult Gellért Söröző és annak terasza, melyet a budaiak egy-kettőre a szívükbe zártak. A Danubius Hotel Gellért a magas színvonalú indoor gasztronómiai fesztiválok rendezésével hívta fel magára a hazai közönség figyelmét, a legismertebb az immár 5 alkalommal megrendezett, nagyszabású Márton Napi Liba- és Borfesztivál, de volt itt már spanyol bor-, balatoni bor- és hal fesztivál, jelenleg pedig az „Első téli sörfesztivál” megrendezésére készül Frideczky András séf és csapata. www.gellertsorozo.hu

A Radisson Blu Béke Brain Food koncepciója hangos siker a szakmai berkekben – innovatív tálalásról, a kávészüneti kínálat megreformálásáról van szó, mely a magas szénhidrát tartalmú pogácsa-aprósütemény-miniszendvics kombó helyett a gondolkodást serkentő teljes kiőrlésű kenyereket, halféléket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket kínálja. Ezáltal a konferencia résztvevők vércukorszintje kiegyenlített marad, sőt a koncentrációs képességüket is növeli. Az elegáns, új bútorzatot kapott Olive’s étteremben kizárólag friss, helyi és szezonális alapanyagokból állítja össze a Jaksics József séf az aktuális étlapot, mert hisz benne, hogy ezekben rejlik a gasztronómiai varázserő. A Béke Zsolnay Kávéháza kínálja a legkülönlegesebb glutén-, cukor- és laktózmentes süteményeket a városban, de Bechmann György cukrászmester bármely különlegessége világszínvonalú. A Zsolnay Kávéház újdonsága a többfogásos gourmet business lunch menü igen kedvező áron (2 fogás 1600 Ft, 3 fogás 1900 Ft). www.zsolnaycafe.hu

A Hilton Budapest belső terei az elmúlt év folyamán teljesen új arculatot kaptak, mellyel el is nyerték a London Design Award díjat szálloda kategóriában. Érdemes felfedezni a megújult kávézót, gyönyörködni a kilátásban és kiválasztani kedvenc süteményünket kávéval együtt csupán 1310 Ft-ért.

A margitszigeti szállodák éttermeinek (DHSR Margitsziget és Grand Hotel Margitsziget) büfé- és a lá carte választéka az új, ifjú séf, Csizma András keze alatt megújult.

A Hotel Hungaria Beatrix éttermében, valamint a Danubius Hotel Arena Oregano éttermében szombat és vasárnap délben az a lá carte árakból 50% engedményt biztosítanak, így érdemes meggondolni a hétvégi főzést és az azzal járó munkát. Húsvéti fogások március 26-tól április 3-ig, Eper és Spárga Napok május 21- 29-ig.

A terített asztal és a kiváló ételek minden ünnepi esemény nélkülözhetetlen kellékei. Életük fontos eseményein ünnepi  Gundel menüvel kényeztethetjük szeretteinket: gourmet fogások, kiváló borok, élő zene és a pompás környezet garantálják a Gundel élményt. A 4 fogásos menü ára: 9 500 Ft + 12% szervizdíj. www.gundel.hu

A büki Danubius szálloda 30 éves jubileuma kapcsán a tematikus vacsoraestek minden képzeletet felülmúló választékot kínálnak. Színfoltként a Borsuttogó szervezésében időről időre különleges borok kóstolására és megvásárlására is lehetőség nyílik. Sárváron a bővített félpanziós szállodai ellátás mellett a rendszeresen megjelenő konyhafőnöki ajánlatok visznek színt a hétköznapokba és mutatják meg a séf és a konyha kreatív arcát.

A pécsi Palatinus Étteremben március 21-26-ig kóstolhatják az érdeklődők az ízletes medvehagymás ételeket a ” Medvehagyma napok a Mecsek ízeivel” promóció keretében. Április 21-én Terasznyitó akció lesz, 16:00-18:00 között Happy Hour 50% kedvezménnyel minden italra. Május 16-21 között a „Színes, ízes tavasz” promócióban eper és spárga ételeket kínálnak.

Nem véletlen a győri Rába Hotel éttermének, a „Belgának” a hírneve. Az elegáns, különleges söröket kínáló Belga Söröző és Étterem kínálata folyamatosan megújul – most épp a „Fülétől a farkáig” trendet követik, azaz a nyersanyagok lehető legnagyobb részét igyekeznek hasznosítani - szakítva az étel elkészítésének azzal a korábbi gyakorlatával, mely a levágott állatok, megtermelt növények nem csekély részét hulladékként kezelte.
Az új irányzat követői szeretnék vendégeiket környezettudatos gondolkodásmódra szoktatni: minél kevesebb alapanyag megy veszendőbe, annál többet tettünk a fenntartható gazdálkodásért.

Nagy szám!

A Danubius Hotels Group magyarországi szállodáiban - szám szerint húszban - az elmúlt év során regisztrált felhasználás:
- 267 224 liter tej
- 2 931 302 db tojás