Barangolások az őszi természetben

Barangolások az őszi természetben

Ősszel minden a természetbe hív: a fák ezernyi színben pompázó lombkoronája és az avar zizegése, a napsugarak simogató melege és a tiszta levegő frissessége kirándulásra csábít. Komótos sétákra az erdők pompás kulisszái között, sosem látott izgalmas helyek kíváncsi felfedezésére, amelyekért szakavatott erdei vezetők irányításával érdemes bakancsot húzni.  A magával ragadó természeti környezet mellett nemcsak a jó társaság vidám élménye garantált, de a gyaloglás pozitív testi-lelki hatásait is élvezhetjük. A szabadban való testmozgás hangulatjavító, stressz- és vérnyomáscsökkentő, segít fenntartani a jó csontminőséget, javítja fizikai- és szellemi teljesítőképességünket – hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki. Ugyanakkor nem elhanyagolható tényező monitor orientált világunkban az sem, ha időnként tudatosan kiszakadunk a PC-k és okostelefonok bűvöletéből és rácsodálkozunk egy érdekes formájú sziklára, méltóságteljes famatuzsálemre vagy a kilátóból elénk táruló lélegzetelállító panorámára.
Túrázásra ajánlott szép természeti helyekre lépten-nyomon rábukkanhatunk és csak elhatározás kérdése, hogy hétvégi programunkba beillesztünk-e egy-egy kellemes őszi kirándulást, akár termálfürdőzéssel vagy városnézéssel kombinálva.
A vidéki Danubius szállodák mind gyönyörű természeti környezetben épültek. A Balaton-felvidék, a Szigetköz, a Kőszegi hegység egész évben kedvelt turista célpontjai mellett a Mecsek és a Vasi-Hegyhát is tartogat különleges természeti szépségeket. Érdemes betervezni jó előre az októberi bakancsos hétvégéket Pécsett és Sárváron!

Farkas-erdő

A Sárvártól Vasvárig húzódó Farkas-erdő még ma is Vas megye egyik legnagyobb összefüggő erdősége (7200 hektár), erdészeti és történelmi emlékekben gazdag kirándulóhely.
Története a XIII. századra vezethető vissza. 1252-ben a Farkas család tulajdonában volt, majd 1875-ben örökösödés révén Habsburg-Estei Mária Terézia főhercegnő tulajdonába került, aki 1868-ban kötött házasságot Wittelsbach Lajos bajor királyi herceggel. Az előkelő tulajdonosok emlékét a mai napig őrzi az erdő. A Mária Terézia forrás – népies nevén Terézia- kút - Vas megye legelső természetvédelmi területeként írta be a nevét az erdészeti históriák könyvébe, már 1942-ben. Gyönyörűséges piramistölgy fasor, tucatnyi idős kocsányos tölgy jelzi a forrás „bejáratát”. Lajos herceg kedvenc pihenőhelyét a ’ Lajos bükkök” jelzik. A banyafák vagy Ruprecht tölgyek titokzatos tanúfák. A két idős kocsánytalan tölgy eredetileg hagyásfa lehetett. Nevük a hiedelemvilágból eredeztethető, amely szerint tövükben találkoztak szombatonként a seprűnyélen odaérkező boszorkányok. A nagy banyafa törzskerülete 648 cm, magassága 23 m, koronaátmérője 32 m volt 1932-ben. A kis banyafa törzskerülete ugyanebben az időpontban 403 cm volt. Mindkét fa kidőlt, porladó maradványaiknál évről évre megrendezik az Öreg Fák napját a Farkas-erdőn.

Palkonya – Kisharsány

Az 1994 őszén megalakított Villány-Siklósi Borút, Magyarország első borútja. Az eltelt évek alatt fokozatosan növekvő érdeklődés hatására a borút mára már 14 településen kanyarog keresztül.
A villányi Borút nem csak a borokról szól. Útközben történelmi emlékhelyek és látnivalók sokasága biztosítanak kikapcsolódást. A szurdoktúra a sziklák között kanyargó patakról, forrásokról szól. Gyönyörű szálfaligetek és vízesések mellett kanyarog a völgy lefelé - a csepegő szikla, pisztrángos tavak, Üvegesek útja tansövény mentén gyakran kell átlábalni a patakmedrekben kialakított lépegető köveken.
A borút egyik legismertebb települése Palkonya. Európa Kulturális Faluja ma is híven őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor.
Palkonyát a kisharsányi Fekete-hegy tetején található Vylyan terasszal gyönyörű túraútvonal köti össze. A 2007-ben épült Szent Bertalan kápolnához érve érdemes szusszanni egyet a hatalmas bölcs gesztenyefa árnyékában, akár a Palkonyai pincékre, halastóra és Kisharsány felé a Fekete-hegy csúcsára nézve rácsodálkozni a világra! A túra már ezért az élményért is megéri, a Palkonyai pincesoron és a Vylyan teraszon elfogyasztott útnak indító hűsítő fröccsökről nem is beszélve.

DANUBIUS TÚRANAPTÁR

Történelmi időutazás a természetben Sárváron
2014. október 3-5.
2 éjszaka félpanzióval a Danubius Health Spa Resort Sárvárban, pénteken vezetett éjszakai séta a sárvári arborétumban, szombaton 16 km-es gyalogtúra a Farkas-erdőbe, az utolsó bajor király hajdani birtokára, úti csomaggal, visszafelé transzferrel, a szállodai fürdő- és szaunavilág használata.
29.000 Ft/fő/2 éj kétágyas szobában

Villányi szurdoktúra borkóstolóval

2014. október 24-26.
2 éjszaka félpanzióval a pécsi Hotel Palatinus szállodában, vezetett 6 km-es gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, a túra végén borkóstoló a Vylyan pincészetben, transzfer Pécs-Palkonya és Kisharsány-Villány-Pécs között