Felmérés üdülési szokásainkról

2016-02-10

Rendszeretők és toleránsak a magyarok a szállodákban
Ám az időseket zavarja a legjobban, ha sok a gyerek

A nők többször használják fotózásra az okostelefont nyaraláskor, mint a férfiak; nem szokás egyedül wellness hétvégére menni; az ingyen reggeli fontosabb az ingyen wifitől, és szeretünk beágyazni, mielőtt elhagyjuk a szállodai szobát. A magyar családok körében magasan vezet a belföldi nyaralás félpanziós ellátással, lehetőleg vízközelben, a személyzet udvariassága pedig mindennél fontosabb, míg a sok gyerek leginkább az időseket zavarja.

A Danubius Hotels szállodalánc online kutatásban, több mint 6500 fő megkérdezésével térképezte fel vendégkörének üdülési szokásait az év elején. Az online felmérésből kiderült: a válaszadók döntő többsége (76%) belföldi nyaralást választott tavaly szabadsága idejére, félpanziós ellátással (72%), 2016-ban pedig átlagosan 150-190 ezer forintot tervez költeni szállásra a szabadság során – ez a gyermekes családok esetében 210 ezer forint.

Úgy tűnik, wellness hétvégére főleg akkor megyünk, ha van kivel. Szinte senki nem jár egyedül üdülni, a kérdőívben résztvevők 98%-a társaságban regenerálódik: a válaszadók fele a párjával együtt pihen, míg 39%-uk a családdal, gyerekekkel. A sok gyerek a döntő többséget nem (61%-ot), az idősebb korosztályt azonban zavarja (46,5%-ban).

Meglepő eredmény, hogy szállodaválasztáskor fő szempont nem a szálloda elhelyezkedése, hanem a személyzet udvariassága, amely magasan vezet 68%-kal. Az állatbarát szálloda egyelőre nem szempont, a válaszadók csupán 5%-a veszi figyelembe.

A felmérés kitért arra is, vajon mennyire fontos az egyre inkább elvárásnak számító ingyen wifi, ha más szállodai szolgáltatásokhoz viszonyítjuk. Nos, a Danubius vendégei inkább választanának ingyen reggelit, mint ingyen wifit (71%-29%). Az ingyen reggelinél csak az ingyen parkoló lenne jobb (43%-57%), a kábeltévét pedig lenyomta a kedvezményes belépő lehetősége egy helyi programra (42%-58% arányban). Az is kiderült, hogy a szelfi szeretete a nők javára billenti a nemek közti versenyt az okostelefont fényképezőgépként használók esetében: a nők többet használják mobiljukat fotózásra, mint a férfiak (40%-36%).

Rendesek és toleránsak vagyunk!

Meglepő eredmény született rendrakás tekintetében: a válaszadók 91% azt vallotta, hogy mindig beágyaz és rendet rak szállodai szobájában, mielőtt elhagyná azt – Ön gondolta volna, hogy ilyen rendszeretőek a magyarok?

A Danubius Hotels arra is kíváncsi volt, vajon mennyire zavar bennünket, magyarokat, ha a választott belföldi szállodában külföldi vendégek is vannak. A válaszadók 77%-át egyáltalán nem érdekli, milyen nemzetiségű vendégek üdülnek még a szállodában rajta kívül, és csupán 1%-uk nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten zavarják a külföldiek.

A kérdőíves kutatást a Danubius Hotels megbízásából a webformance Kft. készítette 2016. január és február között. A teljes kutatás a Danubius Magazinban érhető el: