Ragyogás kívül-belül, léböjtkúrával

2015-03-05

A tavasz első napsugaraival nemcsak a természet ébredezik téli álmából, hanem az emberek gondolatai is a megújulás körül forognak. Jó lenne karcsúbbnak és energikusabbnak lenni, megelőzni vagy leküzdeni a tavaszi fáradtságot, feltölteni a szervezet vitaminraktárait. Fogyókúrás -diétás módszerek és intenzívebb mozgás jut azonnal eszünkbe, hogy formába hozzuk magunkat. Egy komplett léböjtkúra azonban még ennél is többet tud, különösen, ha a megfelelő környezetben, például egy gyógy-wellness szállodában végezzük.

Lemondani a szilárd ételekről és csak ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket fogyasztani, azaz böjtölni otthon is lehet, de számtalan érv szól a szállodákban szervezett léböjt kúrák mellett. Otthoni körülmények között, a hétköznapok mókuskerekében nem lehet igazán elvonulni, márpedig a böjt intenzív testi-lelki odafigyeléssel jár együtt.
Értékes, saját magunkra fordított idő, melynek során megszabadulhatunk a szervezetben felgyűlt méreganyagoktól és néhány felesleges kilótól: kisimul a bőrünk, eltűnik a narancsbőr, csillogó lesz a szemünk. A böjt csodája látványosan hat a testre, miközben a lélek is megkönnyebbül. Lelassul, ellazul, csökkennek a feszültségek, messze tűnnek a gondok. Kihívásként éljük meg a belső nagytakarítást, és a siker hatalmas lelkierőt, elégedettséget ad. A helyesen végzett böjt energiabomba, biológiai megfiatalodás, belülről fakadó ragyogás, hatása hónapokig elkísér.

Társaságban könnyebb

A böjti folyamatok kellemes megéléséhez szép természeti környezetre, csendre, nyugalomra van szükség, ami a 10 hektáros sárvári arborétumban vagy a hévízi tündérrózsák birodalmában szinte karnyújtásnyira elérhető. Nem magányos a böjtölő, hiszen a szállodákban általában kisebb társaságok kúráznak együtt, akikkel meg lehet osztani a tapasztalatokat, könnyedén át lehet vészelni a mélypontokat. Hosszú beszélgetések, sok nevetés, receptcsere kíséri a közös teázásokat, sőt gyakran barátságok is szövődnek a léböjt alatt.
Egy szervezett böjtön nincs gond a hozzávalók beszerzésével, minden készen érkezik a közös asztalhoz – csábító színekben pompázó, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, okosan összeválogatott gyógytea főzetek, fűszerekkel megbolondított böjtös levesek, vagy gondoljunk csak a ráhangoló és felvezető napok saláta költeményeire, zöldség kreációira.
Kétségtelenül előny és persze megnyugvás, hogy a szállodákban mindig kéznél van egy orvos és a jól képzett munkatársak, akik szakértő válaszokat adnak a felmerülő kérdésekre. Vérnyomás- és testsúlymérés zajlik, akár naponta, sőt vércsepp analízis, biorezonancia vizsgálat és táplálkozási tanácsok is elérhetők.

Szenvedés helyett kényeztetés

Szauna és gőzfürdő, termál- és élményfürdő – kihagyhatatlan, fontos és hatékony elemei egy szállodai böjtnek, akár napjában többször is érdemes élni az izzasztó, méregtelenedést támogató wellness lehetőségekkel. Kéznél vannak a mozgásprogramok is, többek között reggeli tornák, zenés gimnasztikák, jóga, aqua jogging, nordic walking vagy autogén tréning, amelyeken szinte kötelező részt venni egy böjt során, hogy karban tartsuk az izmokat.
A böjtös napirendet testkezelések is színesítik. Nyirok- és talpmasszázsok, váltófürdők mellett fontos szerep jut a gyógy- és wellness masszázsoknak: a szárazkefe és a holt-tengeri sós masszázsok gondoskodnak a bőr megújulásáról, hévízi iszappal végzett pakolások méregtelenítenek és ápolnak. A termálvíz puhává, selymessé varázsolja a bőrt, a benne lévő ásványi anyagok jótékonyan hatnak az egész szervezetre.
Kényeztetés a testnek, balzsam a léleknek a léböjt minden pillanata. Érdemes rászánni az időt, megadni a módját. Fontos a megfelelő ráhangolás és még fontosabb a lé napokat követő felépítés. A sárvári Danubius Health Spa Resort Sárvár wellness hotel, valamint a hévízi Danubius Health Spa Resort Hévíz wellness hotel éppen ezért 7 és 9 éjszakás böjt kúrákat szervez, a Buchinger módszer szerint. Lehet csatlakozni szervezett csoportokhoz, de természetesen az egyéni böjtölés lehetősége is biztosított.