Danubius Hotel Gellért sajtóközlemény

Örökségünk
A négycsillagos Danubius Hotel Gellért egyike a leghíresebb tradicionális szállodáknak Budapesten.
A Szent Gellért Szálloda és Gyógyfürdő a Duna budai oldalán 1918-ban épült Sebestyén Artúr, Sterk Izidor és Hegedűs Ármin tervei alapján, szecessziós stílusban.
Az épület kétféle rendeltetését külsőleg a két főbejárat kialakítása hangsúlyozza. A Szálloda jellegzetes portálja fölött Gárdos Aladár reliefcsoportjai sorakoznak, míg a Fürdő főbejáratát Róna József nagyszabású, gyógyulást jelképező szobrai díszítik.

A 176 szobás hotel megnyitásakor a lakosztályokban termál és szénsavas víz is folyt a csapokból.  A két világháború között a gyógyszálloda pazar belső tereivel, teraszaival és medencéivel hamar a budapesti társasági élet központjává vált.

Üzletemberek, vidéki nemesek töltöttek el hosszú hétvégéket regenerálódással, kikapcsolódással a gyógyító vízben és a szálloda tágas fogadótermeiben. 1927-ben több szobával bővült a szálloda, és ekkor készült el a külső medence hullámberendezése, amely a mai napig kellemes hullámokat vet a fürdőzők nagy örömére.

A konyhaművészet világhírű mestere, Gundel Károly vezette az éttermeket és adott nagyszabású fogadásokat magas rangú vendégeknek.
Ezekből az időkből származik Gundel Károly három híres étele is: a Fogas Rothermere, a Bakonyi gomba és a Pittsburgi borjúborda.

Sajnos a II. világháború jelentős sebeket ejtett az épületen, így az 50-es években gyakorlatilag teljesen újjá kellett építeni a szállodai szárnyat. A nagy rekonstrukció eredményeként 160 vendégszoba üzemelt fürdőszobával, és ekkor nyitották meg a Duna termet, a Márvány termet, a Gobelin termet, a Tea Szalont, valamint az Eszpresszót.

A 60-as években ismét közkedvelt társasági hely lett a Szálloda és a Gyógyfürdő, ötórai tea partik zajlottak a fürdő teraszán, nagy bálok, esküvők színhelyévé váltak a különtermek.

Szakmai unikumnak számított, hogy Magyarországon a Gellértben fizethetett először valutával a vendég, itt biztosították elsőként a reptéri transzfert, rendszeresítették a szobai minibárt, és a svájci tányér szerviz bevezetése is a Szállodához köthető.

A legtöbb szállodai és vendéglátásban híres szakember elmondhatja magáról, hogy pályafutása egy szakaszát a Gellértben töltötte.

Világhírű vendégek

A hetvenes évek végéig a Szálloda adott otthont hosszú éveken keresztül a jelentősebb állami rendezvényeknek, protokoll látogatásoknak.
Ekkor látogatott hazánkba sok-sok világhírű művész, politikus, államférfi; bejegyzéseik a szálloda vendégkönyveiben maradtak fenn az utókor számára.
A lista szinte végtelen. Yehudi Menuhin hegedűművész a második világháború után az első híres szállóvendég volt, aki a Gellért vendégszeretetét többször is élvezhette. Államférfiak, így Richard Nixon, Julius Raab és Bruno Kreisky osztrák kancellárok, Pachlavi iráni sah és családja, a nepáli király, a dalai láma, Casarolli bíboros vatikáni államtitkár, Heisenberg Nobel-díjas tudós, Sabin amerikai tudós, Kyrk Douglas, Antony Quinn, Marina Vlady, Alberto Sordi, Jane Fonda világhírű filmszínészek, Pablo Casals gordonkaművész, Isaac Stern hegedűművész, Arthur Rubinstein zongoraművész, Carlo Zecchi, Carelli Gábor és Roberto Benzi karmesterek, valamint Igor és David Ojsztrah hegedűművészek, Di Stefano tenorista, Csuhraj orosz filmrendező, Dmitrij Sosztakovics zeneszerző és napjainkban Andrew Lloyd Webber, Michael Palin angol komikus, és Oscar díjas operatőrünk, Zsigmond Vilmos szálltak meg a Gellértben.
Két kiváló színművészünk, Turay Ida és Páger Antal több hónapig lakott a szállodában, amelynek emlékét a róluk elnevezett lakosztályok őrzik.

A jelen

Bár a Fürdő és Szálloda vezetése az 1948-as államosítás során különvált, ma is konstruktív kapcsolat van az épület két intézménye között.
A szálloda Gobelin terme és a Fürdőcsarnok nagy bankettek és bálok pompás helyszíne.
A színes mozaikokkal, majolika szobrokkal díszített termálfürdőt és fedett uszodát, a nyitott hullámfürdőt, napozóteraszt a hotel vendégei térítésmentesen látogathatják.

Jelenleg a Szálloda a Danubius Hotels Classic Collection tagja, amely az egyedülálló környezet, a kiváló minőség és az elsőrangú kiszolgálás biztosítéka. Az elegáns lakosztályok és a szobák nagy többsége a Dunára és az azon átívelő Szabadság hídra néz. A Szálloda központi fekvése miatt mind az üzletemberek, mind a kikapcsolódni vágyó turisták számára ideális helyen található: Budapest belvárosa és nyüzsgő sétálóutcái már 10 percnyi sétával elérhetők.

A Panoráma étterem 90 év legkedveltebb ételeit gyűjtötte csokorba és kínálja törzsvendégeinek és új látogatóinak a legjobb magyar borokkal párosítva. Esténként cigányzene, operett műsor repít vissza a múltba, gyertyafény és csodálatos panoráma emeli a hangulatot. Nyáron Budapest legszebb teraszán ebédelhetnek és vacsorázhatnak a vendégek.
Hétköznapokon egy könnyű ebéd, vasárnaponként családbarát kedvezményekkel bőségesen megrakott büféasztal örvendezteti meg az ínyenceket.

A patinás szálloda földszintjén egy bensőséges, mégis kötetlen hangulatot sugárzó Söröző található, amely családi, üzleti ebédek, vacsorák, illetve baráti társaságok kedvenc találkozóhelye. A zene épp a hangulathoz illő, a kiszolgálás figyelmes, hiszen a több évtizedes Gellért hagyomány kötelez! Az ételek az ősi tradíciókon alapuló receptekre épülve újrafogalmazódnak, s a kortárs magyar konyhaművészetet gyarapítják. Magyar és belga csapolt sörök, remek magyar borok egészítik ki az étkeket.
Napi- és heti menüválasztékból, könnyű ebéd ajánlatokból válogathatnak üzletemberek és sietős turisták.

A Gellért Eszpresszója igazi kísértés mindenki számára, aki kedveli a házi süteményeket, a tortákat, a kávékülönlegességeket. Délutánonként az élő zongoramuzsika igazi nosztalgia hangulatot áraszt, bárki kérheti kedvenc dallamát.

A szállodában két desszertkülönlegesség is híressé vált, az egyik a száraz gyümölcsökben bővelkedő Posztobányi Puding (Gellért puding), valamint a gazdag csokoládékrémmel töltött Gellért tekercs. Ez utóbbi titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Szállodában kóstolható meg.

A jelenlegi Gellért Szállodában 234 szoba áll a vendégek rendelkezésére.  A 49 egyágyas fürdőszobás és 40 egyágyas zuhanyzós szoba a csendes belső udvarra néz. A 13 tágas lakosztály, a 38 superior kétágyas, 94 standard kétágyas szoba részben a szálloda Duna-parti főhomlokzatán helyezkedik el, balkonnal és szép dunai kilátással rendelkezik. vagy a Gellért-hegy zöld lankáira tekint.

A fürdőt, az uszodát és a gyógyászatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. üzemelteti, mely nemrég fejezte be az eredeti, páratlan szépségben megmaradt fürdő rekonstrukcióját. A szabadtéri hullámfürdő és a hullámterasz termálvizű medencével is kiegészült.
A Gellért a turisták által leglátogatottabb és legismertebb helyek közé tartozik Budapesten. Nagyszerű díszei az épületnek a Zsolnay gyár által gyártott csempék, a pezsgőmedence oszlopburkolati díszei és a színes majolika szobrok. A Gellért gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető (balneoterápia, mechanoterápia, elektroterápia, iszapkezelések), s a fürdő komplex fizioterápiás osztállyal, fizikoterápiás részleggel, inhalatóriummal is rendelkezik.

A Gellértről szinte mindenkinek eszébe jut egy-egy kedves élmény: egy jó fürdőzés vagy kellemes családi összejövetelek a szálloda éttermében és tágas rendezvénytermeiben.
A Szálloda és Fürdő több mint 90 éves közös történelmi hagyományait ma is ápolják.

Kontakt: Sárközy Anikó PR vezető
gellert.marketing@danubiushotels.com