Gundel étterem

A Gundel-ház

1910-2010

A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító kortársai olyan nagy, a vendéglátást ma is meghatározó személyiségek voltak, mint Sacher, Ritz, Escoffier. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére. Az 1939-es new yorki világkiállítás Gundel Étterméről azt írta a New York Times, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus

Gundel Károly gasztronómiai történelmet is írt ételeivel. Ahogy nagy zeneszerzőink, Kodály és Bartók a magyar népzenét gyűjtötték össze a történelmi Magyarország széles határain belül, úgy szedte össze Gundel az étel specialitásokat. Étteremében megtalálható volt a kolozsvári káposztától a pozsonyi kifliig, a felvidéki káposztás sztrapacskától a somlói galuskáig mindenféle étel.

Gundel Károly éttermeibe, a Gellértbe, a Royal Szállóba és magába a Gundel Házba jártak neves magyar politikusok, művészek, írók és sportolók. Az étterem séfjei és maga Gundel Károly is örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokat alkotott, melyeket a vendégekről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi húsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.

A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás keserves éveit. 2010-ben, alapításának 100. évfordulóján büszkén folytatja Gundel Károly legszebb vendéglátási hagyományait, aki azt mondta: „Nem is úgy érzem magam, mint egy vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek a házát megtisztelték vendégei látogatásukkal.”
Ez a Gundel, Magyarország vezető étterme száz éve.

Cím: H-1146 Budapest, Gundel Károly út 4.
Asztalfoglalás: (36-1) 889-8100
Fax: (36-1) 363-1917
Rendezvényszervezés: (36-1) 468-4041, bankett@gundel.hu
 web, e-mail: www.gundel.hu; info@gundel.hu; info@gundel.hu
Ügyvezető igazgató: Alföldy Tádé
Bankett igazgató: Ungár Ervin
Executive chef: Merczi Gábor

• Nyitvatartási idő: 9.00 – 24.00
  • A hét minden napján esténként a Gundel Ház zenekara, Horváth Gyula vezetésével játszik
  • Vasárnaponként Sunday brunch: 11.30-tól 15.00-ig
  • Asztalfoglalás szükséges
  • Az étteremben vacsoraidőben férfi vendégeinktől megkívánjuk a zakó viselését

Elismerések& díjak

A Gundel a gasztronómia zászlóshajója lett, amelyet a legszigorúbb szakmai elismerések igazolnak, mint például:

Egon Ronay’s Guide, 1995
„Kelet-Európa legjobb étterme”

Sidney Morning Herald, 1999
„…a világ tíz legjobb éttermének egyike”

Restaurant Magazin, 2002
„A világ 50 legjobb éttermének egyike a Gundel”
Condé Nast, Traveller – Ristoranti del mondo 2006

Olvasói szavazatok alapján:
„A Gundel a világ 10 legjobb éttermének egyike”

A megújult Gundel napjainkban is méltó régi híréhez, 2010-ben is számos rangot kapott:

Budapest Business Journal, Budapest Business Dining Award 2010

Time Out Magazin, A város legjobb vasárnapi ebédje 2010

Magyar Turizmus Minőségi Díj

Best of Budapest 2010
Best Outdoor Dining Restaurant 2010
Best Catering 2010

Michelin Guide 2011 ajánlásával

A Gundel történet

Johann Gundel 1857-ben, tizenhárom évesen indult el a bajorországi Ansbach-ból, hogy Magyarországon próbáljon szerencsét. Huszonöt évesen Gundel Jánosként már saját étterme volt és pályája csúcsán a főváros egyik legelegánsabb éttermét működtette az István Főherceg Szállodában. Törzsvendégei közt olyan hírességek voltak, mint Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Liszt Ferenc, Mikszáth Kálmán, Tisza Kálmán, vagy Tisza István.
A magyar konyha megreformálásának úttörőjét, a Gundel dinasztia alapítóját 1876-ban a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnökévé választották. 1867-ben őt kérték fel a Ferenc József magyar királlyá koronázásának alkalmából rendezett díszétkezés megszervezésére. Öt gyermeke közül Károly fia örökölte a vendéglátás iránti szeretetet és a zseniális gasztronómiai érzéket.

Gundel Károly bejárta Európát, hogy tapasztalatokat gyűjtsön olyan híres kortársaitól, mint Ritz és Escoffier. Több szállodában és étteremben szerzett nevet és tekintélyt magának, mielőtt 1910-ben kibérelte Budapest Székesfővárostól a Városligetben a mai Gundel Éttermet.

Gundel Károly mértéktartással, de bátran hasznosította a világban szerzett tapasztalatait és zseniális érzékkel hozott létre új ételeket. Alapvetően reformálta meg és gazdagította a magyar konyhát. Munkásságának eredményeként került fel Magyarország a világ gasztronómiai térképére. A New Yorki-i világkiállításon működő Gundel Étteremről írta a New York Times 1939-ben, hogy az többet tett Magyarország népszerűsítéséért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.

1937-től Gundel Károly üzemeltette a Gellért Szálloda éttermét is. A Gundel éttermekben a magyar politikai-, gazdasági- és művész körök leghíresebb személyiségei voltak törzsvendégek. Gundel személyesen foglalkozott vendégeivel és örömét lelte abban, hogy különleges ételeket készítsen számukra, melyeket előszeretettel nevezett el vendégeiről. A Gundel étterem „Történelmi étlapján” számos ilyen fogás található.

A történelem viharai a Gundelt sem kímélték. A második világháborút követően a Gundelt is államosította a kommunista hatalom. Évekig az étterem túlélése is kérdéses volt. A magyarországi rendszerváltozást követően Ronald Lauder és George Lang amerikai befektetők privatizálták az éttermet, amely 2002-ben Magyarország legnagyobb szállodavállalatának, a Danubius Szállodaláncnak a tulajdonába került.

A Gundel-ház a privatizációt követően ismét a minőség és a hagyományok szimbóluma lett. Olyan híres vendégei voltak, mint II. Erzsébet brit uralkodó, II. János Pál pápa, Juan Carlos spanyol király, Beatrix holland királynő, George Bush amerikai elnök. Se szeri, se száma a politikusoknak, művészeknek, sportolóknak, akik mind fontosnak tartották, hogy megismerjék Magyarország legpatinásabb éttermét.

A Gundel-ház csaknem minden gasztronómiai díjat megkapott az utóbbi húsz évben annak elismeréseként, hogy méltó módon folytatja a legnevesebb magyar étterem hagyományait immár több, mint száz éve.

Tudta-e, hogy…?

Gundel Károly 1910-ben kezdte meg vendéglátós tevékenységét az étteremnek máig otthont adó Gundel-házban a Városliget szélén.

A Városligetben 1813-ban létesült közpark, amivel a Liget a világ első, a város lakói számára nyilvános és ingyenes parkja volt a maga idejében, megelőzve még a New York-i Central Parkot is.
A Gundelbe el lehet jutni az európai kontinens első földalattijával, amely 1896-ban, a millennium évében indította első járatait.
A Gundel közvetlen szomszédságában van az 1876-ban megnyitott Állatkert, a gazdag nemzetközi gyűjteménnyel büszkélkedő Szépművészeti Múzeum és a Millenniumi Emlékmű, az Ismeretlen Katona sírjával.
A Gundel étterem logoját az a Milton Glaser tervezte, aki a híressé vált „I love New York” felirat megalkotója is. A magyar származású művész egy, az amerikai nagyvárost népszerűsítő kampány felkérésére csinálta meg ezt a grafikát. Glaser pro bono, azaz díjazás nélkül dolgozott a kampányban. A logot, mint márkanevet nem védték le és a tervező lemondott a jogdíjakról is. 1975 óta a logo a XX. század leggyakrabban reprodukált ikonjává vált.
Gundel János készítette a Ferenc József császár magyar királlyá koronázása alkalmából rendezett díszvacsora menüjét 1867-ben. 126 évvel később, 1993-ban a volt császár és király ükunokája és Francesca von Thyssen-Bornemisza esküvői vacsorája is a Gundelben volt.
A Magyar Köztársaság elnökének meghívására 1993-ban hivatalos állami látogatást tett Magyarországon II. Erzsébet brit uralkodó. A tiszteletére rendezett díszvacsorára is a Gundelben került sor.
A Gundel-ház híres vendégeinek se szeri, se száma. Köztük vannak Magyarország köztársasági elnökei, miniszterelnökei, vezető politikusok, tudósok, művészek, írók és olimpiai bajnokok, továbbá olyan nemzetközi hírű személyiségek, mint II. János Pál pápa, Beatrix holland királynő, Juan Carlos spanyol király, George Bush, az Egyesült Államok elnöke, Kissinger amerikai külügyminiszter, Sylvester Stallone, David Hasselhof, vagy Sir George Solti (Solti György).
A Gundelben született 1931-ben, Gundel Károly unokájaként Latinovits Zoltán, akit Színészkirályként is emlegetnek.