A Danubius Szovátán - sajtóközlemény

Danubius Hotels Group Szovátán

2000 - 2012

1. Privatizáció

2000 május 16 –án aláírták a szovátai Balneoclimaterica R.T. privatizációs szerződését melynek során a Danubius Hotels szállodalánc tulajdonába került három szovátai szálloda, a Hotel Sovata (később Danubius Health Spa Resort Sovata), a Hotel Bradet és a Hotel Faget, néhány villa, illetve a Medve és Mogyorósi tavak strandjai. Ezzel a lépéssel a Danubius Hotels újabb országban bővítette szállodáinak számát és a romániai gyógyturizmusban elsőként vállalt meghatározó befektetői szerepet.

Az erdélyi székelyföld szívében elhelyezkedő Szovátafürdő hírnevét a sósvizű Medve tónak köszönheti, amely Európában egyedülálló heliotermikus tulajdonsággal rendelkező sóstó.
A Medve-tóból nyert sós vizet illetve iszapot reumatikus, mozgásszervi megbetegedések illetve nőgyógyászati problémák és meddőség kezelésében alkalmazzák sikerrel.

A privatizációs folyamatban négy jelentkező közül nyertesként kikerülő Danubius szállodalánc volt az, amely a kiírásban szereplő feltételek teljesítését maradéktalanul vállalta és kötelezettségeinek az elkövetkező években eleget is tett. Ezáltal a szovátai privatizáció Romániában nagyon sikeresnek mondható, a számos negatív példa ellenére bebizonyosodott, hogy tapasztalattal rendelkező szakmai befektető bevonásával sikeresen lehet újraépíteni a kommunizmus alatt felépített és a rendszerváltás évei alatt elhanyagolt gyógyüdülőket.

A privatizáció során a Danubius csoport vállalta, hogy a szovátai Balneoclimaterica RT törzstőkéjét 5,1 millió dollárral növeli, melyből 5 millió dolláros szálloda felújítás során legalább egy szálloda besorolását minimum egy csillaggal növeli az eredeti besoroláshoz képest (2000-ben mindhárom szálloda kétcsillagos besorolással szerepelt) és 100 ezer dollár értékben környezetvédelmi beruházásokat hajt végre. A Medve tó koncesszióját 20 évre szerezte meg a cég a román államtól, ebből fakadóan is számos kötelezettségnek kellett és kell folyamatosan eleget tenni. A Danubius úgy a privatizációs szerződésben, mint a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, így válhatott a román idegenforgalmi piac egyik megbecsült, komoly és a gyógyturizmus terén meghatározó szereplőjévé.

2. Beruházások

A privatizációs szerződésben foglalt kötelezettségvállalás nyomán 2002 októberben elkezdődött a Hotel Sovata felújítása. A több mint 5 millió dolláros beruházással sikerült újjávarázsolni az 1974 –ben épített és a kétezres évek elejére nagyon rossz állapotba került szállodát.

2003 nyarán a felújított Danubius Hotel Sovata 168 három csillagos szobával és vadonatúj wellness részleggel várta a vendégeket.  Ezzel a beruházással kezdődött el az egykori fürdővállalat új korszaka, mely a Danubius szállodaláncnak köszönhetően Szováta és a környék legmodernebb szállodáját tudhatta magáénak.

A szállodanyitás után számos kisebb beruházást kellett még végrehajtani, 2003 és 2006 között elsősorban a Medve-tavi strand felújítása során sikerült Szovátafürdő vonzerejét növelni. A Mogyorósi-tavi illetve Medve-tavi strandok teljes felújításával sikerült modern igényeknek megfelelő, civilizált strandolási körülményeket biztosítani a nyáron fürödni vágyóknak. Mivel a strandok jelentik a fürdőváros legnagyobb vonzerejét, ez a beruházás nem csak a céget erősítette, hanem Szovátát, mint desztinációt is előnyhöz juttatta.

2007–ben került átadásra a cég privatizációját követő második nagy jelentőségű szállodát érintő beruházás, a Danubius Conference Centre. Egy modern konferencia központ elkészítésének igénye már a szálloda felújítása után nem sokkal megfogalmazódott, de a 2005 – 2006- ban tapasztalt vendégforgalom növekedés és elsősorban az üzleti turizmus erősödése szükségessé tette a konferencia termek kapacitásának növelését.
Az új beruházással egy 6 teremből álló modern technikával ellátott rendezvény központot alakítottak ki, ahol a legnagyobb terem 300, a legkisebb 30 személy befogadására képes. Minden terem légkondicionált, természetes fénnyel bevilágított, beépített hangosítással rendelkezik. A beruházás nyomán a Danubius Health Spa Resort Sovata kezdetben elért három csillagos besorolását sikerült négy csillagosra növelni.

A 2009 –ben beállt pénzügyi válság hátráltatta ugyan a nagyobb beruházások elkezdését, de a válság ideje alatt is sikerült elkezdeni a szálloda szobáinak újra szőnyegezését és újrafestését, megőrizve ezáltal a szobaszintek felújított jellegét.

A 2010 –es évben megkezdődött a szállodafelújítás utáni második legfontosabb beruházás, az új wellness központ építése. A 2011- ben befejezett építkezés nyomán 4 medencével bővült a 2 medencés eredeti fürdőkapacitás, 4 új szauna került kialakításra, Danubius Emporium szépségszalonnal illetve gyerekeknek játszószobával bővült a szálloda. Az elkészült wellness szint a beruházás első két ütemének befejezését jelenti, 2012- ben várható a harmadik ütem befejezése, melynek során napozóterasszal bővül a szálloda fürdőrészlege.

A fenti, nagy horderejű beruházások mellett folyamatosan zajlottak kisebb mértékű beruházások is, melyek minőségi fejlesztéseket (konyha, étterem, lobby bar, dohányzó helyiségek)  illetve műszaki jellegű megvalósításokat céloztak meg (mosoda, fűtésrendszerek, meleg víz hőcserélő rendszerei).

A kétcsillagos Hotel Bradet és Hotel Faget szállodákban is sikerült lifteket cserélni illetve a szobaszinteken újrafestést és újraszőnyegezést végrehajtani.

A szálloda felújítását követően minden további beruházást a szovátai leányvállalatnak sikerült saját erőből teljesíteni az elért jó eredményeknek köszönhetően.

3. Eredmények

2003–2005 között a felújítást követő első években is már látható volt a cég eredményinek jelentős javulása és ez a javulás egy meredek növekedési pályát vetített előre a következő évekre. A szépen elkészült szállodát a szakma már 2003- ban az “Év szállodája” kitüntetéssel illette és az elismerésekben a további évek is bővelkedtek.

2005–2008 között a Danubius Hotels szovátai leányvállalatának sikerült jelentősen növelni bevételeit (a cég bevételei több mint másfélszeresére nőttek 3 év alatt) és nyereségét.

A 2009–es válságév sajnos rányomta bélyegét a román- illetve a szállodák vendégeit szolgáltató többi országok gazdaságára és ugyanebben az évben került sor Szovátán a fürdőtelep teljes felújítására, amikor az építési munkálatok miatt por és zaj várta a Szovátára látogatókat. A nehezebb körülmények ellenére sikerült minimálisra csökkenteni a visszaesést és nyereségesen zárni az évet.

2010–ben már növekedés volt tapasztalható a cég bevételeiben és a javuló gazdasági körülményeknek köszönhetően egy sikeres évet zárhatott a szovátai leányvállalat.

2011-ben tovább folytatódott a növekedés, aminek köszönhetően a privatizáció utáni legjobb évét zárhatta tavaly decemberben Szovátán a Danubius.

A jó eredményeknek, a folyamatos növekedésnek és beruházásoknak köszönhetően sikerült Romániában megőrizni a gyógyturizmus terén kivívott vezető szerepet Szovátán, ami a vendégek elégedettségében is tükröződik.

2011–ben Szováta és a Danubius két rangos elismerésben is részesült, megkaphatta az Erdély legkedveltebb illetve legdivatosabb fürdővárosának ítélt díjakat.

4. Célkitűzések

Már a privatizáció után is egyértelmű volt, hogy Szovátán további szállodákat is fel kell újítania a Danubiusnak. Ezen cél elérése érdekében elkészültek 2008 –ban a Bradet szálloda felújítási tervei, melyek kivitelezése után a most kétcsillagos szállodát egy négycsillagos superior szállodává fogják átépíteni.

A 2009–es válság és az azt követő bizonytalanság illetve a wellness beruházás háttérbe sorolták a Bradet szálloda felújítását, viszont a közeljövőben (2012 vagy 2013) várható a felújítási munkálatok elkezdése.

Középtávú célkitűzésként a cég harmadik szovátai szállodájának, a Faget szállodának három csillagos besorolásba történő felújítása fogalmazódott meg, míg hosszabb távon a cég tulajdonában levő villák és egyéb létesítmények hasznosítása a cél.

Az idén 40 évet töltő Danubius Hotels Group szovátai 12 éves jelenléte egy nyilvánvaló sikertörténet, mára a szovátai leányvállalat a város egyik legjobban menő vállalkozásává vált valamint Szováta második legnagyobb munkaadója.

Sikerült kivívni mindazok szakmai elismerését, akik a privatizáció során ellenezték vagy támadták a fürdővállalat megvásárlását, a szovátai megvalósítások példaként szolgáltak más régiók turisztikai fejlesztéseihez.