hírlevél törzsvendégprogram

Promóciós és szerződéses kódok
Érkezés
Távozás
Éjszakák


Az 1. szoba
Felnőttek:
Gyermekek:
Szobák száma: 


DANUBIUS BEST PRICE GUARANTEE

Foglaljon nálunk garantáltan a legjobb árakon!

Amennyiben szállását közvetlenül a Danubius Hotels Group-nál foglalja, biztos lehet abban, hogy minden esetben a lehető legalacsonyabb egyéni szobaárat kapja. Ha a foglalásától számított 24 órán belül mégis találna máshol egy alacsonyabb publikus árat, abban az esetben visszaigazoljuk Önnek ezt az alacsonyabb árat, ráadásként pedig 30 euró kedvezményt is adunk, amelyet egyéb szolgáltatásokra (pl.: éttermi fogyasztás, minibár, wellness kezelés) használhat fel szállodánkban a tartózkodása alatt. További részletekért tekintse meg az Általános Üzleti Feltételeinket

Az árgarancia érvényesítéséhez töltse ki online űrlapunkat, legkésőbb 48 órával a szállodába történő sztenderd bejelentkezési idő előtt.


általános üzleti feltételek árgarancia érvényesítő űrlap
Szováta gyógyfürdő sajtóközlemény

Szováta, a nagy hagyományokkal rendelkező gyógyfürdő

Erdélyi barangolásaink során a Parajdtól északnyugatra található, kősóhegyeiről nevezetes Szovátára érkezvén kötelező megállnunk a híres gyógyfürdőhelyen, a Medve-tónál, amely e környék híres tavainak legcsillogóbbb ékessége, egyedülálló gyöngyszeme, felbecsülhetetlen természeti értéke.
A tó, tömény,sós ásványvizet (konyhasós, kloridos) tartalmaz, különböző sókoncentrációjú rétegekben. Különleges természeti értéke, hogy meleg vize heliotermikus tulajdonságú, s csodaszép, festői környezetben, erdőkkel övezett dolinában fekszik, ötszáz méterrel a tengerszint felett. Hossza 300, szélessége közel 200 méter, vízfelülete bő 40 000 m2, legnagyobb mélysége 18 méter, sókoncentrációja 250 g‰.
 
A heliotermikus jelenség rendkivül ritkán fordul elő, specifikusan Európában csak Szovátán. A tó heliotermikus tulajdonságát 1901-ben Kalecsinszky Sándor kolozsvári fővegyész állapította meg, aki az előzetes feltételezésekkel szemben arra a következtetésre jutott, hogy a vizet a napsugarak melegítik fel. Mégpedig úgy, hogy a beömlő patakok kis fajsúlyú édesvize vékony réteget képez a tófelszínen, mely átengedi a napsugarakat, melyek aztán fölhevítik a mélyebb, sóban dús vízrétegeket. Magas sótartalma okozza, hogy a fürdőzők valósággal lebegnek a tó felszínén. A tóparton messze földről érkező betegek kenegetik magukat a gyógyító erejű vöröses-fekete iszappal..

A víz fizikai jellemzőit hidrometeorólógiai tényezőkből adódóan, valamint fürdőzés következtében négy szakasz határozza meg:

1. Az első szakaszt (május 15 és június 25 között) hőenergia akkumulácója jellemzi. A vízszínen a hőmérséklet az édesvíz rétegében 20-22 C, a mélyben 1,5-2 m mélységben 45-50 C.
2. A második szakaszban ( június 25-augusztus 15) – a fürdőzés következményeként – a vízrétegek összekeveredése jellemző. A víz hőmérséklete homogenizálódik – 2 m-es mélységben csak 30-35 C.

3. A harmadik szakaszban ( augusztus 15-szeptember 10 ) a Medve-tó sósvize fokozatosan lehűl és 2 m mélységben csak 24-28 C.

4. A negyedik szakaszt (október –november) bár már nincs fürdőzés – a heliotermikus jelenség fokozatos eltűnése jellemzi – a hőmérséklet általában 25-22 C fok alá süllyed.

A Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava, amelynek vizét és iszapját terápiás célból használják. A Medve-tó hasznosítására annak kialakulása után hamarosan sor került. 1894-ben Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos szerezte meg a tó használati jogát, fürdőengedélyt kért és kapott, 1900-ban pedig megalapította a mai Szovátafürdőt. A fürdőélet a vasút kiépítése után lendült fel igazán, a tó mellé meleg fürdőt, sétányokat építettek, a községet közművesítették, és egyre szaporodott a vendégfogadók száma. Kisebb-nagyobb megtorpanásokkal a fürdőtevékenység innentől kezdve folyamatosan bővült: 1932-ben már 110 villában 1600 szoba várta a gyógyulni vágyó vendégeket. Egy korabeli leírás szerint "Szovátának hasonlóan több tava vagyon, de egyet használnak különösen, minek melegsége igen érezhető, s az az előnye, hogy bogarak benne nincsenek, mint a tordaiba, s főfájást soha nem okoz… Első fürdő lakóépületét Simén György báró és Tolnai János úr építették".

Hajdanán neves tudósok siettek e vidékre, és kísérletekkel bizonyították, hogy a különleges összetételű víz számos betegség, főként a női meddőség leküzdésére kiválóan alkalmas. Évek során sikeresen alkalmazott nőgyógyászati kezelések, boldog szülők lelkes köszönőleveli bizonyítják.

Napjainkban Szováta újabb felvirágzás előtt áll, hiszen a magyarországi Danubius Hotels Rt. a fürdőtelepen több szállodát is megvásárolt, valamint hosszú távra bérbe vette a Medve- és a Mogyorósi-tavakat. A szállodákat felújították, a tavak környezetét rendbe tették, megteremtve ezáltal a minőségi gyógyturizmus lehetőségét. A sikeres felújítások eredményeként említjük a Danubius Health Spa Resort Sovata  szállodát, amely kezdeti 3 csillagos minősítését, sikerült 4 csillagra emelni a kiváló szolgáltatás nyújtásnak köszönhetően. A 168 szobával rendelkező gyógyszálloda saját kezelési és wellness részleggel rendelkezik ahol az igénybe vehető gyógykezelések krónikus reumás betegségek (arthrozis, spondilozis), posttraumás állapotok rehabilitációja (ortopédiai műtétek utáni állapotok kezelése), idegrendszeri betegségek, perifériás idegbénulás, krónikus női betegségek, krónikus saplingitis és metritis, szekunder sterilitás, krónikus tüdő és légúti megbetegedések, krónikus bőrbetegségek (például psoriazis) esetén nyújthatnak hatásos segítséget a gyógyulásban. A gyógy és wellness szolgáltatásokon kívül a szálloda új konferencia központja kiváló helyszín konferenciára épülő rendezvények megszerveszésére, a szakami konferenciáktól a tréningen a bálokon, fogadásokon,magas színtű protokoll rendezvényeken keresztül a nagyobb szervezést és kreativitást igénylő csapatépítő programokig.

 

Fényképek letöltése

Képgaléria

KépKépKépKépKépKép
KépKépKépKépKépKép
Danubius Hotels Group
Facebook Google+ Youtube Twitter Flickr Instagram Magazin
Legutóbb
megtekintve
 
X