Büdöskő

Smrdáky (Büdöskő) természetes gyógyfürdő – ideális hely a nem fertőző bőrbetegségek kezelésére

A gyógyfürdő a festői Záhorie régióban található Nyugat Szlovákiában, csupán 80 km-re Pozsonytól a Szlovák fővárostól. Évezredekkel ezelőtt a prehisztorikus tenger egy ritka örökséget hagyott maga után itt, kénhidrogén és kénes ásványi iszapban gazdag ásványi vizek formájában. Ezeket a különleges forrásokat használják ma a test és a lélek kezelésére, regenerációra és relaxációra. Smrdákyban a gyógyfürdő hagyomány majd 200 évre tekint vissza, a gyógyfürdő mára már a világ minden tájáról üdvözöl vendégeket.

A kezelések alapját az a gyógyvíz képezi, amely literenkénti 3400 mg összásványianyag tartalom mellett 680 mg hidrogénszulfidot tartalmaz. A gyógyfürdő a természetes gyógyhatású kénes iszapot is hasznosítja – ez egy peloid, amely a kénhidrogénnel telített vízzel a tenger alatt található löszös talajon keresztül tör fel.

Ezeket a természetes gyógyhatású forrásokat a földkerekség minden sarkából felkeresik a vendégek nem csupán a különböző bőrbetegségek kezelésére (pikkelysömör, atópiás dermatitis, ekcéma, akné stb.), hanem mozgásszervi megbetegedésekből történő felépülés reményében is (ízületi gyulladás, Bechterew kór, gerincferdülés, csípőízületek degenerativ és kopásos folyamatok következtében elszenvedett károsodása stb.).

A gyógykezelések olyan terápiás eljárásokat tartalmaznak, mint pl. hidroterápia, testtekercselés, fény terápia, gyógy masszázsok és rehabilitáció. A szakkezeléseket a Spa Parkban elhelyezkedő Balneoterápia Központban (hidroterápia, iszappakolás, masszázs), valamint a Hotel Centrálban található Rehabilitáiós Központban (elektroterápia, fény terápia, rehabilitáció és parafinborogatás) végzik. A több mint 50 különféle terápiás és relaxációs eljárás lehetővé teszi, hogy a gyógyászati szakemberek minden egyes gyógyfürdő-véndég számára testre szabott egyéni kezeléstervet állítsanak össze. Az egészségi állapot szemmel látható javulása általában néhány napi gyógykezelés után már tapasztalható.

Balneoterápia – ezek a kezelési eljárások az egyedülálló kénhidrogénben gazdag ásványi víz valamint a gyógyhatású kénes iszap adta előnyöket használják ki. A széles körű balneoterápiai kezelések továbbá magukba foglalják a fény terápiát (fotóterápia), elektroterápiát és hő terápiát is. Egyéb hidroterápiás lehetőségek: power jet kezelés, whirlpool fürdő, váltó lábfürdő. Ezen felül különféle masszázsokkal kényeztetjük vendégeinket – hagyományos, talp, relaxációs, víz alatti, olajos, egzotikus és egyéb típusok – egyéni és csoportos rehabilitáció, lágyrész kezelés.

A gyógyfürdő vendégeink egytől három csillagos szállodáinkban választhatnak kedvező árfekvésű szobát. A Hotel Centrál** a park szívében fekszik, kényelmes vendégszobák (35 standard és superior) mellett itt találhatóak az orvosi rendelők és számos kiegészítő szolgáltatás (fodrászat, kozmetikai szalon, pedikűr, manikűr, könyvtár, billiárd, széf, kávézó stb.) is. A szállodát 2005-ben felújították, melynek során egy új rehabilitációs osztállyal és 10 új superior szobával bővült. A Hotel Vietoris**  30 kényelmes standard és superior vendégszobával valamint étteremmel és lobby bár szolgáltatásokkal várja vendégeit.
Dependance Morava*** egy dombon helyezkedik el, ahonnan gyönyörű kitátás nyílik a Spa Park-ra. A vendégeket, mint mindenütt a parkban, itt is a buja zöld növényzet és teljes nyugalom fogja körbe. A Dependance szállodát 2001-ben teljesen átépítették és ma már 40 comfort osztályú szoba kínál emlékezetes tartózkodást.
A következő szálláslehetőségek közül lehet választani a Natural Health Spa Smrdáky-ban: az EVA – Gyermek szanatórium, 16 economy osztályú szobával áll 3 – 18 éves gyermek páciensek rendelkezésére. A Dependance Záhorie* 49 egyágyas és kétágyas economy besorolású szobát kínál kevésbé igényes vendégei részére. A Záhorák Apartment*, egy külön álló apartman ház a csodás Spa Park-ban, közel a Balneoterápiai központhoz, mely két standard osztályú szobából, konyhából, WC egységből és zuhanyból áll. Csekély díj ellenében házi kedvencét is elszállásolhatja a lakosztályban.

Szabadidős, kulturális és társasági rendezvények

Regenerációs központunk gyógyfürdővendégeink részére a szabadidős és sport tevékenységek széles skáláját kínálja pl. fitnesz, pezsgőfürdő, szauna és tornaterem. Közkedveltek a csapat sportok, melyeket instruktorok vezetésével játszanak, továbbá a különböző lazító és felpezsdítő masszázsok. A 16 hektáron elterülő Spa Park kedvenc helye a pihenni és sportolni vágyóknak. A gyógyfürdő gazdag kulturális és társasági programot biztosít vendégei részére, pl. egészségről és  egészséges életmódról szóló előadások, mozi,- és színház előadások, kiállítások, különleges táncestek, hagyományos fogásokat, italokat bemutató gurmanisztikai rendezvények, stb. A gyógyfürdő környékén is sok a látványosság. Ezek közül a leginkább említésre méltóak: Skalica, a királyi város, a Záhorie Bortúra, Trnava a középkori város, Šaštín a zarándokhely, a Baťa Canal csatornarendszer, a M.R. Štefánik emlékmű Bradloban, a Branč, Červený kameň és Smolenice kastélyok valamint a Driny barlang és még sok más érdekesség. A gyógyfürdő rendszeresen szervez utakat a vendégek számára ezekhez a látnivalókhoz.

A Natural Health Spa Smrdákyval kapcsolatban további információ áll rendelkezésre a www.spasmrdaky.com címen vagy a 00421 34 695 9173 telefonszámon.

KépKépKépKép